Ukoliko imate neko pitanje prije kupovine slobodno nam se javite.
Site language: Site language: English English

Šta je parkirani, poddomen i dodatni domen?

Wednesday, 04 December 2013 | Views: 2587

Ovo pitanje se često postavlja našoj podršci. Zato smo odlučili da Vam razliku između ova tri pojma probamo objasniti što je moguće jednostavnije i razumljivije na jednostavnim primjerima.

Poddomena (eng. Subdomain)

Pretpostavimo da imate sajt sa domenom http://mojadomena.ba i sada želite da na njemu imate blog (to je samo primjer) koji biste instalirali u neki poddirektorijum na svome sajtu i njemu biste onda npr. pristupali putem adrese http://mojadomena.ba/blog .

Sada, ukoliko želite da mu npr. pristupate putem http://blog.mojadomena.ba, potrebno je da kreirate poddomenu (eng. Subdomain) sa imenom blog, koji će biti poddomen vaše domene http://mojadomena.ba

Poddomenu možete vrlo jednostavno kreirati putem opcije Subdomain u cPanelu (u Domains kartici) gdje je potrebno da unesete željenu poddomenu i ime foldera u kojem ćete smjestiti njegove fajlove nakon čega treba da kliknete Create.

Kod nas možete da kreirate neograničen broj poddomen na Vaš hosting.

Parkirana domena (eng. Parked domain)

Pretpostavimo da imate registrovane dvije domene: http://mojadomena1.ba i http://mojadomena2.ba i da želite da http://mojadomena2.ba prikazuje identičnu internet prezentaciju kao i http://mojadomena1.ba , tada ćete koristiti opciju Parked domain u cPanelu (kartica Domains) gdje ćete unjeti ime druge domene i kliknuti Add domain da završite proces.

Ukoliko Nameserveri drugog domena ne pokazuju na Vaš hosting ili ukoliko domena koju pokušavate da unesete kao Parked nije registrovana, cPanel će prijaviti grešku te istu nećete moći dodati.

Kod nas možete dodati neograničen broj parkiranih domena na Vaš hosting. Naravno, sve parkirane domene morate prethodno da registrujete da li kod nas ili kod nekog drugog registra.

Dodatna domena (eng. Addon domain)

Pretpostavimo opet da imate dvije registrovane domene: http://mojadomena1.ba i http://mojadomena2.ba i da želite da http://mojadomena2.ba ima potpuno nezavisnu internet prezentaciju od http://mojadomena1.ba , tj. ova dva sajta da imaju različite sadržaje. Za to ćemo koristiti opciju Addon domain iz cPanela (kartica Domains).

U ovome slučaju, zauzeće prostora na serveru koji možete da koristite se sabira, tako da možete imate više internet prezentacija koristići više dodatnih domena, ali sve one mogu da zauzimaju onoliko prostora na serveru koliko vam je veliki hosting paket.

Kod nas možete da kreirate neograničen broj dodatnih domena, ali kao što vidite jedino ograničenje je prostor na disku. Naravno, sve dodatne domene morate prethodno da registrujete da li kod nas ili kod nekog drugog registra.

Back to list

Knowledge base categories

Select language